Let op: onze privacyverklaring is aangepast. Bekijk hier onze vernieuwde privacyverklaring
Ardanta geeft antwoord
Mijn lichaam afstaan aan de wetenschap, hoe werkt dat?
In Nederland geldt sinds 1991 de wet op de lijkbezorging met als doel; te regelen wat er met een lichaam gebeurd na overlijden. Je lichaam afstaan aan de wetenschap is 1 van de mogelijkheden. Dit is voor de ontwikkeling van de geneeskunde en wetenschappelijk onderzoek een zeer belangrijke factor. Medisch specialisten en studenten kunnen dan het vak leren en technieken verder ontwikkelen.
Is mijn lichaam wel geschikt? Wat als ik orgaandonor ben? Wat voor impact heeft dit op mijn nabestaanden? Heb ik dan wel een uitvaartverzekering nodig?
Veel terechte vragen want uw lichaam afstaan aan de wetenschap is zo simpel nog niet. In Ardanta geeft Antwoord gaan we hier dieper op in en leggen we graag aan u uit wat dit onderwerp precies inhoudt en met zich mee brengt.
Wanneer is een lichaam geschikt?
Om in aanmerking te komen is het belangrijk dat u zich voor uw overlijden aanmeld bij een anatomisch instituut. Nabestaanden kunnen dit niet voor u regelen.
Op dit moment is bij vele instituten het aanbod groter dan de vraag, u kunt zich hier niet meer aanmelden.
Wanneer u ingeschreven staat is dat geen garantie dat uw lichaam wordt gebruikt voor de wetenschap. De vraag of u begraven of gecremeerd wilt worden is met de terbeschikkingstelling, dus niet uitgesloten. Dit zelfde geldt voor de kosten van een uitvaart.
Meteen na het overlijden wordt het instituut hiervan op de hoogte gebracht en is het accepteren van het lichaam afhankelijk van een aantal factoren:
Wat als ik orgaandonor ben?
Orgaandonoren gaan altijd voor. Bent u dus orgaandonor en heeft u een wilsbeschikking voor het afstaan van uw lichaam dan worden eerst eventuele bruikbare organen gebruikt.
Als uw organen gedoneerd zijn wil dat niet zeggen dat uw lichaam niet alsnog daarna naar de wetenschap gaat. Wel goed om te weten dat niet ieder anatomisch instituut lichamen aanneemt die eerst zijn gebruikt voor orgaan- en/of weefseldonatie.
Wanneer het lichaam na orgaan- en/of weefseldonatie niet meer geaccepteerd wordt moeten de nabestaanden alsnog zelf voor de begrafenis of crematie zorgen.
Wat voor impact heeft dit op mijn nabestaanden?
Deze is vaak ingrijpender dan u denkt. Het lichaam wordt niet teruggegeven aan de nabestaanden. Het instituut heeft het volledige recht op het lichaam en zorgt zelf voor een crematie of (anonieme) begrafenis. Dit kan plaatsvinden jaren na het overlijden.
Uw nabestaanden hebben geen afscheidsdienst met een kist en een lichaam, geen moment van verzorging of het uitzoeken van kleding. Het lichaam wordt ook snel na het overlijden opgehaald zodat de conditie optimaal is. Deze snelheid kan lastig zijn voor de verwerking bij uw nabestaanden maar als uw wens duidelijk kenbaar is zal begrip vaak de overhand nemen.
Heb ik dan nog een uitvaartverzekering nodig?
Het is niet vanzelfsprekend dat uw lichaam aan de wetenschap kan worden afgestaan. We adviseren u daarom altijd iets te regelen, voor het geval dit zo is.
Misschien heeft u voldoende spaargeld. Dan heeft u natuurlijk geen uitvaartverzekering nodig. Als u een geldverzekering heeft, dan keren wij het bedrag altijd uit aan de nabestaanden. Als het anatomisch instituut u wel accepteert, dan kunnen uw nabestaanden bijvoorbeeld een herdenking organiseren voor dit bedrag.
Bent u al klant? Dan kunt u in de polisvoorwaarden in Mijn Ardanta zien welke verzekering u heeft en hoe deze wordt uitgekeerd.
Heeft u bijvoorbeeld een Geld garant uitvaartplan? Dan keren wij het bedrag uit aan uw nabestaanden, ongeacht of uw lichaam afgestaan is aan de wetenschap.
Is uw eerste wens om uw lichaam aan de wetenschap af te staan? Nog even op een rij waar u aan moet denken.