Duurzaamheid en Ardanta

Als financieel dienstverlener willen we een vooraanstaande rol spelen op het gebied van duurzaam ondernemen.

Hedwig (1)

Hoe duurzaam kan een uitvaart zijn?

We merken dat klanten steeds vaker op een duurzame manier afscheid willen nemen. Mensen zijn zich meer bewust van hun impact, hun voetafdruk op de wereld. Een uitvaart speelt daar een belangrijke rol bij. Maar welke keuzes zijn er te maken?

Begraven of cremeren
Er wordt vaak gezegd dat begraven minder duurzaam is dan cremeren. Toch worden de verschillen kleiner, dankzij nieuwe mogelijkheden. Hoe duurzaam het afscheid is, hangt af van persoonlijke keuzes. Denk aan type kist, wade, urn, vervoer en rouwboeketten. Bovendien komen er nieuwe technieken bij. Zoals cryoneren, of resomeren. We gaan hieronder verder in resomeren, een (toekomstig) duurzaam alternatief voor begraven of cremeren. 

Kist, lijkwade of opbaarplank
Wilt u een duurzaam afscheid? Kies voor een kist van massief onbehan­deld, Nederlands hout met het FSC keurmerk en binnenbekleding van katoen – of nog beter: linnen. Of denk aan een mand van wilgentenen, een opbaarplank van massief onbehandeld hout of een lijkwade van ongebleekt katoen, linnen of hennep.

Rouwvervoer
Voor een duurzaam afscheid is het belangrijk om het aantal autokilometers te minimaliseren. Bijvoorbeeld door de opbaring, plechtigheid en condoleance op dezelfde plaats te laten zijn. Overweeg voor rouwvervoer over kortere afstand een loopkoets, platte kar of uitvaartfiets. Of een uitvaartbus, die zowel de overledene als de nabestaanden meeneemt.

Lees meer over het verduurzamen van een uitvaart. 

Duurzaam alternatief voor begraven of cremeren

Naast begraven of cremeren, is naar verwachting binnenkort ook het resomeren van een overledene mogelijk. Maar wat is resomeren en hoe duurzaam is het eigenlijk?

Wat is resomeren?
Resomeren is een nieuwe techniek waarbij een lichaam wordt opgelost in water met behulp van een alkalische vloeistof. De vloeistof die overblijft na resomeren is steriel en kan worden weggespoeld. Dat maakt resomeren een duurzaam alternatief voor begraven of cremeren.

Hoe duurzaam is resomeren eigenlijk?
Er bestaan wat misverstanden over de milieuvriendelijkheid van resomeren. Is het niet juist schadelijker, omdat er een alkalische stof wordt gebruikt? En hoe zit het met de vloeistof die na het resomeren wordt weggespoeld?

Het klopt inderdaad dat bij resomeren een chemische stof wordt gebruikt; namelijk kaliumhydroxide. Na het proces van resomeren wordt deze stof echter omgezet in een onschadelijke stof die geen impact heeft op het milieu. De vloeistof die overblijft, is steriel dus kan net zoals kraanwater worden weggespoeld.  

Lees meer over resomeren, een nieuwe duurzame techniek.

 

Maatschappelijk betrokken

Naast de initiatieven die vanuit a.s.r. Foundation worden aangeboden, hebben wij de volgende samenwerkingsverbanden met goede doelen. De voorwaarden zijn dat ze hulp in Nederland bieden en dat ze bij onze identiteit passen:

Humanitas Twente - Medewerkers van Ardanta organiseren voor de deelnemers van Humanitas verschillende activiteiten. We helpen door te doen. Denk hierbij aan een pubquiz voor jongeren die door verschillende omstandigheden eenzaam zijn. We vinden het als uitvaartverzekeraar belangrijk om een bijdrage te leveren om eenzaamheid tegen te gaan. 

Unicef – Wij dragen Unicef een warm hart toe. Kinderen zijn de toekomst en het is belangrijk om ook voor kinderen op te komen die het moeilijk hebben. Unicef heeft verschillende projecten in Nederland, zoals lesprogramma’s voor scholen over kinderrechten en het helpen van kinderen die zijn gevlucht.

Trees for all – Deze organisatie plant bomen in Nederland. En voor iedere boom in Nederland planten zij ook een boom in het buitenland. Zonder zuurstof is er geen leven meer, dus daarom past deze organisatie goed bij ons als uitvaartverzekeraar. Wij zetten dit goede doel vooral in als wij klanten willen attenderen op het digitaal communiceren. Veel klanten zijn al overgestapt naar papierloze communicatie via Mijn Ardanta. Hier zijn wij erg blij mee. Als tegenprestatie hebben wij een donatie gedaan aan de aanplant van dit nieuwe bos in Zwart Water, Limburg. Hier zijn op 11 december 2020 in totaal 18.500 bomen geplant om de biodiversiteit te vergroten en het gebied klimaatbestendig te maken.

Lees verder op onze pagina 'Samen helpen'.