Let op: onze privacyverklaring is aangepast. Bekijk hier onze vernieuwde privacyverklaring
Wordt mijn social media opgezegd als ik kom te overlijden?
Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest… er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten sociale media. Grote kans dat u een account heeft bij één of meerdere kanalen. Maar wat gebeurt daar eigenlijk mee wanneer u overlijdt?
Het komt helaas nog veel voor dat niet alle Facebookvrienden weten dat iemand is overleden en sturen de overleden persoon een verjaardagswens. Dat is uiteraard erg pijnlijk voor de nabestaanden en ongemakkelijk voor de persoon in kwestie.
Aan de andere kant kan het voor nabestaanden ook erg fijn zijn om een account te houden. Foto’s te bekijken en fijne herinneringen op te halen.
Wat is dan handig? En hoe kunt u voorkomen dat uw nabestaanden een keuze voor u moeten maken als u zelf bent overleden? U kunt vooraf al het een en ander regelen, dat is wel zo helder en rustgevend.
Het verwijderen van een account op social media is voor nabestaanden best lastig. Logisch ook. Er moet voorkomen worden dat er te makkelijk een profiel van een willekeurig iemand kan worden verwijderd. Wilt u als nabestaande een account van een overledene laten verwijderen, dan moet u veel informatie en documenten aanleveren. Denk aan een geboorteakte, een overlijdensakte, een verklaring hoe u de persoon kent en eventueel bewijs van deze relatie.
Vooraf regelen
Voor nabestaanden is het dus een heel gedoe. Om dat te voorkomen raden wij altijd aan om vooraf zelf vast te leggen of te bespreken wat u wilt. Voor Facebook is er tegenwoordig een mogelijkheid om zelf te bepalen wat u wilt dat er met uw pagina gebeurt bij overlijden of wie het mag beheren. Wilt u dat uw nabestaanden dit zelf mogen beslissen, dan is dat uiteraard ook mogelijk.
Herdenkingsstatus
Facebook en Instagram hebben de mogelijkheid om, na overlijden, een herdenkingsstatus in te voeren. Dat is een soort in memoriam-versie van uw eigen profiel. Op Facebook wordt aangegeven dat iemand overleden is, op Instagram is dat onzichtbaar. Mensen kunnen zich niet meer aanmelden op het account, het profiel is alleen nog zichtbaar via de zoekfunctie.
LinkedIn, Twitter, Google en Pinterest kennen geen herdenkingsstatus, het profiel moet worden verwijderd. Dit kunnen de nabestaanden doen door verschillende formulieren in te vullen, waarbij altijd een overlijdensakte nodig is, als bewijs van overlijden.
Hieronder links naar de social media om melding te maken van een overlijden
Een belangrijke tip is altijd; praat erover. Weten uw nabestaanden uw wensen en andersom? Niet alleen of u begraven wilt worden of juist gecremeerd. Maar ook over uw muziekkeuze, wensen voor de catering of het vervoer en de laatste bestemming.
Wilt u weten hoe u een gesprek kunt starten? Gebruik onze Deel het Leven vragen, inspirerende vragen voor een goed gesprek. Of het artikel 'Hoe begin ik een gesprek over mijn uitvaartwensen?' Op Ardanta geeft Antwoord.