Wordt het koffie & cake of sushi & champagne?

Gerard

Het is gebruikelijk om na de uitvaart nog even na te praten. Het is een fijn moment om steun bij elkaar te vinden. Vaak wordt er ook eten en drinken verzorgd. Dit kan op alle mogelijke manieren. Van een koffietafel met koffie en cake, tot bitterballen met bier. Hoe komt u tot het maken van een keuze? Ardanta geeft antwoord.


Waar komt de koffietafel eigenlijk vandaan?
Ooit was het de gewoonte om tijdens de wake bij de overledene te vasten, soms wel dagen achter elkaar. Het gevolg was dat tijdens de dienst mensen flauw vielen van de honger. Het verhaal gaat dat iemand toen bedacht om vóór de plechtigheid cake te serveren. Zo ontstond een traditie die nog steeds leeft. Al zijn wij inmiddels gewend dat er na afloop van de uitvaart wordt gegeten. Tegenwoordig zien we meer variatie, zodat ieder op een eigen manier een koffietafel kan organiseren.


Samen napraten
Het kan troost bieden om na de afscheidsceremonie mooie herinneringen met elkaar te delen en daar wat bij te eten. En of dat nu een tosti is of sushi, oester of bitterbal, Limburgse vlaai of Zeeuwse bolus, dat is helemaal aan u. Eten en drinken kan net zo persoonlijk zijn als de keuze voor muziek of bloemen op een uitvaart. Natuurlijk hoeft u het niet tot in de kleinste details uit te werken, maar bij Ardanta weten we dat nabestaanden het prettig vinden om een beetje houvast te hebben bij het maken van keuzes.


Proost op het leven
Een glas heffen op het leven is een betrekkelijk nieuw ritueel. Het markeert een bijzonder moment waarbij alle aanwezigen in gedachten met de overledene zijn verbonden. Maar misschien is zo’n plechtige toost eigenlijk niets voor u. Past een lossere sfeer beter bij uw leven? Ook dan is een borrel met allerlei lekkere hapjes een overweging waard. In elk geval is het een optie waar steeds meer mensen voor kiezen. Zo ontstaan nieuwe tradities waar nabestaanden steun bij vinden.


Assortiment voor elk budget
Wat er allemaal kan, hangt uiteraard ook af van de kosten. Zeker bij een groter gezelschap kunnen die kosten al gauw oplopen. Gelukkig zijn er zoveel mogelijkheden dat er binnen elk budget een passende keuze is te maken. Vraag gerust advies bij een cateringbedrijf of uitvaartverzorger.


Tips en trends
Om u te inspireren vindt u hieronder een aantal suggesties. Dit is maar een kleine selectie van de mogelijkheden. Maar wie weet brengt het u weer op nieuwe ideeën.

  • Luxe koffie met allerlei soorten cake
  • Zoete en hartige taarten
  • Lunch met soep en broodjes
  • High tea met lekkernijen
  • Lokale of regionale specialiteiten
  • Exotische snacks uit de hele wereld
  • Borrel met diverse kleine hapjes
  • Puur biologische gerechten
  • Buffet met een thema


Ardanta helpt u graag
Heeft u bewuste keuzes gemaakt, dan is het goed om uw nabestaanden daarover te informeren. Leg uw wensen online vast in Mijn Ardanta, of vraag het gratis Wensenboek aan. Als een van de grootste uitvaartverzekeraars van Nederland ervaren we bij Ardanta dagelijks hoe belangrijk het is om uitvaartwensen te delen. Ardanta helpt u daar graag bij. Bijvoorbeeld met deze slimme tool om uw wensen in kaart te brengen. Liever persoonlijk advies? Vraag dan uw onafhankelijke verzekeringsadviseur, of maak online een afspraak met ons.