Wat is er mogelijk qua vervoer?

Evelien Vd R 01

Als het om vervoer gaat, is de traditionele rouwauto al lang niet meer de enige optie. Misschien gaat een bakfiets u te ver. Maar weet in elk geval dat het kan. Van koets tot cabrio. En alles daartussen. Wat zijn de mogelijkheden? En waar moet u rekening mee houden? Ardanta geeft Antwoord. 


Van paard tot stalen ros
Moet het altijd die statige, zwarte limousine zijn? Natuurlijk niet. Wij zien rouwvervoer in alle soorten en maten langskomen. Van een met bloemen beschilderd volkswagenbusje tot klassieke motor met zijspan. Van de eigen cabrio tot de camper waarmee al die mooie reizen zijn gemaakt. Van paardenkoets tot - echt waar - fiets met aanhanger.


Van Mini tot touringcar
De mogelijkheden zijn eindeloos. Wist u dat er voor kinderen speciale rouwauto’s bestaan? Denk aan een aangepaste Mini of een Fiat 500. Voor grotere gezelschappen is een touringcar een optie. Een hele familie of vriendengroep samen met elkaar in één bus, dat geeft troost.


Veiligheid voorop
Natuurlijk is het wel van belang dat het vervoer veilig is. Discreet, respectvol en in overeenstemming met de Wegenverkeerswet. Op weg naar het uitvaartcentrum kan er soms worden gestopt, om stil te staan bij plekken die een bijzondere betekenis hadden voor de overledene. 

Bedenk ook dat speciale vormen van vervoer speciale aandacht vragen. Zo is het belangrijk dat de kist goed vastgemaakt wordt en niet kan gaan schuiven tijdens de rit. Liggen er bloemen op? Zorg dan dat deze er niet af kunnen glijden. Ook planning van de route telt mee. Het zou zonde zijn als de gasten niets meekrijgen van alle zorg en aandacht die is gegeven aan het vervoer, omdat ze al in de aula of kerk zitten als de kist arriveert. Iets om rekening mee te houden. 


Met tussenstops naar de rustplaats
We zien steeds vaker dat er tijdens de rit kort wordt gestopt op plekken die veel betekenden voor de overledene. Denk bijvoorbeeld aan het geboortehuis. De kantine waar het voetbalelftal na de wedstrijd altijd samenkwam. Het eigen bedrijf dat in al die jaren is opgebouwd. Of het favoriete bankje in het park. Alledaagse plekken die vragen om een bijzonder moment. Een laatste groet, om met de nabestaanden te delen.


Een duurzame laatste rit
Wie een duurzame uitvaart wil, zal ook rekening moeten houden met de manier van vervoer. Verwacht u dat veel gasten met de auto zullen komen en wilt u het milieu niet te veel belasten? Dan kunnen gasten vriendelijk worden verzocht om de fiets, bus, tram of trein te pakken. Gaat het om een grote groep mensen die dezelfde rit maken, dan is één touringcar in veel gevallen duurzamer dan een lange stoet auto’s.


Vervoer naar het buitenland
Nederlanders van buitenlandse afkomst laten ons vaak weten dat ze in hun geboorteland begraven willen worden. Elk land kent zijn eigen regels, het is goed om u daarin te verdiepen. Zo moet vervoer plaatsvinden in een kist met zinken binnenkist. Wordt er gevlogen, dan krijgt de kist een speciale verpakking.

Ook komen er de nodige papieren kijken bij een begrafenis of crematie in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan documenten voor repatriëring, een bewijs dat het lichaam is gebalsemd, kistdocumenten, internationale akte van overlijden en het paspoort van de overledene. Ardanta kan u helpen met deze administratie.

 

Ardanta helpt u graag
Heeft u bewuste keuzes gemaakt, dan is het goed om uw nabestaanden daarover te informeren. Bij Ardanta ervaren we dagelijks hoe belangrijk het is om uitvaartwensen te delen en daar helpen wij u graag bij. Bijvoorbeeld met deze slimme tool om uw wensen in kaart te brengen. Wilt u liever persoonlijk advies via telefoon of beeldbellen? Maak hier een afspraak. Welkom!