Waar kan ik aan denken bij uitvaartwensen?

Wilt u uw afscheid klein en intiem of groots en meeslepend?

Maxime

We denken niet vaak na over onze uitvaartwensen terwijl het wel belangrijk is. Of u begraven, gecremeerd of geresomeerd wilt worden, bijvoorbeeld. En ook de muziek die gedraaid wordt op uw uitvaart. Het is handig om dit soort uitvaartwensen en ideeën eens vast te leggen, online of bijvoorbeeld in het Ardanta wensenboek.

Na uw overlijden moeten uw nabestaanden in een moeilijke periode veel beslissingen nemen over uw uitvaart. Ze willen dit doen zoals u dat had gewild en dan is het fijn als u uw uitvaartwensen heeft vastgelegd. Zodat u de uitvaart krijgt die u voor ogen had. 

Uitvaartwensen in het verleden

Vroeger viel er niet veel te wensen voor de uitvaart. Zo was begraven de enige optie. Eduard Douwe Dekker, beter bekend als Multatuli, wordt vaak genoemd als de eerste Nederlander die zich liet cremeren. Deze crematie vond in 1887 in Duitsland plaats, omdat het in Nederland nog niet toegestaan was. Het heeft zelfs tot 1955 geduurd voordat er een wetswijziging werd ingevoerd waarna crematie wel werd toegestaan. De katholieke kerk bleef haar gelovigen nog lang verplichten om zich te laten begraven. Deze verplichting werd in 1963 opgeheven.

Bij een islamitische uitvaart is cremeren geen optie. De uitvaartwensen per persoon verschillen toch behoorlijk. Denk bijvoorbeeld aan het wassen volgens bestaande rituelen, waar een belangrijke taak voor de familie is weggelegd. Ook repatriëring, dat is de wens om terug te keren naar het vaderland, en eeuwige grafrust zijn erg belangrijk. Repatriëring en eeuwige grafrust zijn vooral belangrijk voor de eerste generatie, om begraven te kunnen worden in de streek waar zij vandaan komen. Tegenwoordig zijn er ook in Nederland islamitische begraafplaatsen die de mogelijkheid bieden voor eeuwige grafrust. We zien een verschil in uitvaartwensen bij jongere moslims. Zo kiezen zij steeds vaker voor een begrafenis in Nederland, omdat ze hier geboren en opgegroeid zijn.

Uitvaartwensen van nu

Uitvaartwensen veranderen. Tegenwoordig worden uitvaartwensen steeds persoonlijker en kiezen mensen voor een uitvaart die goed bij ze past. Wat vinden ze mooi? Waar houden ze van? Ook heeft het coronavirus invloed op de uitvaartwensen

Hoe mensen hebben geleefd, zien we vaak terug in hun uitvaartwensen. Het is niet alleen prettig voor uw nabestaanden als ze uw wensenlijst voor de hebben. Het is voor u ook fijn om te weten dat het goed wordt geregeld. Aan welke uitvaartwensen u dan moet denken? We geven u graag een paar voorbeelden.

Begraven, cremeren of resomeren?

Van alle uitvaartwensen is dit misschien wel de allerbelangrijkste voor uw nabestaanden. Er is van alles mogelijk. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor crematie en uw urn laten begraven. En binnenkort is het mogelijk om voor resomeren te kiezen. Een methode waarbij uw lichaam wordt opgelost in een alkalische vloeistof. En houdt u van de natuur, dan is natuurbegraven misschien iets voor u. Wist u trouwens dat cremeren goedkoper is, maar ook meer belastend voor het milieu? Vindt u een duurzame uitvaart belangrijk? Lees dan meer over hoe duurzaam een uitvaart kan zijn. 

Eiken kist of eentje van karton

Met een kist zijn er veel mogelijkheden. Moet de kist duurzaam zijn, modern, traditioneel of heeft u een eigen ontwerp? Geeft u de voorkeur aan hout, karton, vlas of riet? Komen er persoonlijke boodschappen op de kist of wordt deze beschilderd? Alles is mogelijk. Het is maar net wat u wenst en wat bij u past.

Bus of bakfiets

De traditionele rouwauto staat steeds vaker aan de zijlijn geparkeerd. Mensen kiezen vaker voor andere opties. Een klassiek Volkswagenbusje bijvoorbeeld of een oude Rolls Royce, maar ook limo’s, koetsen en bakfietsen worden ingezet. Of wat dacht u van een motor met zijspan. Niets moet, alles kan maar bedenk wel dat alles een prijskaartje heeft. Waarom niet met z’n allen in een bus bijvoorbeeld? Lees hier meer over rouwvervoer.

Cake of sushi

Het was van oudsher standaard aanwezig op elke begrafenis en crematie: de koffietafel met koffie en cake. Tegenwoordig zijn het ook luxe broodjes, tapas, sushi en wordt de koffietafel steeds meer een high tea of een borreltafel met een drankje en lekkere hapjes. Het gaat erom wat u wilt en belangrijk vindt. Moeten ze op u proosten of mag het wat ingetogener? U bepaalt uw uitvaartwensen. Voor uzelf en de mensen die u dierbaar zijn. Lees meer over de koffietafel.

Groots of intiem

Wilt u uw afscheid klein en intiem houden of moet het groots en meeslepend zijn? En hoeveel gasten verwacht u? Dat hoeft u niet exact aan te geven, maar een goede schatting is wel handig voor uw nabestaanden. Het heeft namelijk gevolgen voor de uitvaartkosten. Als u daar een globale indruk van wilt, kunt u eenvoudig berekenen wat een uitvaart met uw wensen kost. We hebben eerder geschreven over het kiezen van de juiste sfeer of thema voor uw uitvaart. Daar vindt u meer informatie aangevuld met tips en trends om de uitvaart op uw wensen af te stemmen.

Praten over uw uitvaartwensen

Misschien wilt u graag eens over uw uitvaartwensen praten met één of meerdere van uw nabestaanden. Met uw kind(eren), uw partner, uw ouders, een vriend of familielid. Dat kan een mooi, emotioneel gesprek worden die jullie band zelfs kan versterken. U kunt het Ardanta wensenboek dan als praatstuk gebruiken. Vindt u het lastig om zo’n gesprek te beginnen, we hebben eerder een aantal tips gedeeld voor het starten van een gesprek over uw uitvaartwensen.

Vraag nu het Ardanta wensenboek aan

Wilt u uw nabestaanden zo goed mogelijk inlichten over uw ideeën voor uw uitvaart? Vraag dan het Ardanta wensenboek aan. Het geeft u inspiratie en uw nabestaanden houvast in een moeilijke tijd. Maak uw wensen concreet en zet ze op papier. Bewaar het wensenboek met uw uitvaartwensen op een plek die bij uw nabestaanden bekend is.

Bent u klant bij Ardanta, dan kunt u uw wensen digitaal vastleggen. Ook kunt u mailadressen opgeven van uw naasten met wie wij uw wensen mogen delen wanneer u overlijdt. Na het aanmaken van een Mijn Ardanta-account kunt u binnen de online omgeving uw wensen invullen.