Op de kosten letten bij de uitvaart, hoe doe ik dat?

Adil 02 IG

Op de kosten letten. We doen het allemaal. Maar besparen op een uitvaart, kan dat wel? We willen een waardig, warm en persoonlijk afscheid. Voor onszelf en onze nabestaanden. Dan is besparen op uitvaartkosten voor veel mensen een taboe. Toch het goed om daarover na te denken.

Een uitvaart kost gemiddeld tussen de € 5.000 en de € 10.000. Er minder geld aan besteden, hoeft niet te betekenen dat de uitvaart minder waardig wordt. Op welke kosten kunt u letten? Wij leggen het uit.


Is een crematie goedkoper dan een begrafenis?
Ja, een crematie is een stuk goedkoper dan een begrafenis. Hoewel de keuze tussen een begrafenis en een crematie heel persoonlijk is, verschillen de kosten ongeveer € 1.500. Kiest u voor begraven, vergeet dan niet de grafkosten en looptijd van het graf mee te rekenen. De keuze voor crematie of begrafenis kan voor uzelf of uw nabestaanden ook een beslissing zijn op basis van budget.


Hoe hoog zijn grafkosten? 
Grafkosten verschillen per gemeente. Zo kunnen in uw gemeente de kosten met € 2.500 verschillen in vergelijking tot de gemeente verderop. En hoeveel jaar moeten grafkosten worden betaald? Ook eventuele kosten voor administratie en afhandeling kunnen sterk verschillen per provincie en gemeente. En zijn dus van invloed op uw keuze. Ga naar de website van uw gemeente om de grafkosten en bijkomende kosten te bekijken. 


Heeft de dag van de uitvaart invloed op de kosten?
Een uitvaart op een doordeweekse dag is vaak goedkoper dan een zaterdag. Natuurlijk is die keuze afhankelijk van een aantal factoren. Wanneer is er plek op de locatie? Moeten er familieleden uit het buitenland komen? U kunt hier kritisch naar kijken om geld te besparen, maar helaas kunt u deze kosten niet altijd voorkomen.


Intiem of met veel genodigden, wat scheelt dat in de kosten?
Nodigt u alle contactpersonen uit die in uw adresboek staan? Of alleen intieme vrienden en familie? Of wilt u dat iedereen de mogelijkheid moet krijgen om te condoleren en dat de uitvaart in besloten kring is? Het aantal gasten is van grote invloed op de kosten. Een kwestie van bewust kiezen.


Hoe luxe mag de koffietafel zijn?
Er is van alles mogelijk op het gebied van catering op een uitvaart. Hoe luxer, hoe duurder. Kiest u bijvoorbeeld een buffet, of gaat u voor zelfgemaakte sandwiches? Ook in hierin kunt u kosten besparen. Zelf taart bakken of broodjes smeren scheelt. Denk wel aan het aantal gasten. Voor 200 mensen zelf de catering verzorgen, dat is veel werk. Misschien past soberheid meer bij uw leven en wilt u alleen een hapje en drankje of vindt u dit juist een gelegenheid om flink uit te pakken. Goed om bij stil te staan. 


Hoe lang duurt de plechtigheid?
De duur van de condoleance of uitvaart heeft natuurlijk invloed op de kosten. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om thuis de condoleance te doen. Of na een plechtigheid thuis gasten uit te nodigen voor een kop koffie. Dat scheelt nogal in de kosten.


Rouwkaarten en bidprentjes, hoe veel kost dat? 
Hierin kunt u veel bewuste keuzes maken. Zo kunt u bijvoorbeeld zelf een ontwerp maken van de rouwkaart, bidprentje en eventueel bedankkaartjes. Daarmee bespaart u flink in de kosten. Wilt u een advertentie in de krant? Houd er dan rekening mee dat een advertentie in een landelijke krant is veel duurder dan een regionale krant. Misschien vindt u een advertentie niet nodig en maakt u een overlijden liever bekend via sociale media of per e-mail. 


Wat kost een kist?
Het kiezen van de kist is uiteraard erg persoonlijk. De prijzen verschillen enorm. Zo kunt u kiezen voor een eenvoudige kist van rond de € 300, of een luxe kust van € 2000. Een simpele kist heel speciaal en persoonlijk worden, als nabestaanden er hun eigen boodschap op schrijven.

Een kist is hooguit 2 meter lang en 55 cm breed. Bent u langer of breder? Dan moet een andere kist worden besteld. Hiervoor worden vaak extra kosten berekend. Daarnaast zitten aan alle opties qua handvatten, knoppen en extra’s een prijskaartje.


Wilt u bloemen op uw uitvaart?
Bloemen zijn op bijna iedere uitvaart te vinden. Maar het is geen must meer. Wilt u geen bloemen, of bloemen van een bepaalde soort? Leg dit vast bij uw uitvaartwensen, in ons Wensenboek bijvoorbeeld. Sommige mensen vragen een donatie voor een goed doel in plaats van bloemstukken. 


Welke extra’s?
Alles wat extra is, kost extra geld. Denk aan het oplaten van wensballonnen, het laten luiden van de kerkklokken, een  ereronde rijden door een omgeving die speciaal voor u is. Heeft u deze wens, houd dan rekening dat hier extra kosten voor in rekening gebracht worden. 


Wie houdt de uitvaartkosten in de gaten?
Het kan verstandig zijn om een vriend of familielid aan te wijzen als financieel persoon. Diegene kan in de gaten houden of het budget niet wordt overschreden. En vergeet niet aan de uitvaartverzorger te vragen wat de totale kosten zijn, als alle wensen op een rijtje zijn gezet. Zo kan er nog tijdig worden bijgestuurd.


Wij helpen u graag

Heeft u bewuste keuzes gemaakt, dan is het goed om uw nabestaanden daarover te informeren of uw uitvaartwensen vast te leggen. Wij ervaren dagelijks hoe belangrijk het is om uitvaartwensen te delen. Ardanta of uw adviseur helpt u daar graag bij. Heeft u een vraag of wilt u graag persoonlijk advies? Neem dan contact op met uw onafhankelijk adviseur, of plan online een afspraak met ons in.