Welke bloemen zijn geschikt voor een uitvaart?

Hedwig 02

Bloemen zijn heel persoonlijk. Een veldboeket, rouwkrans, strooiblaadjes of misschien helemaal geen bloemen. Als het maar bij u past. En dat is voor familie en vrienden ook fijn om te weten. Wilt u weten wat er allemaal kan? Ardanta geeft antwoord.


Bloemen in verschillende vormen
Bloemen kunnen troost bieden. Ze kunnen dierbare herinneringen oproepen of een symbolische boodschap overbrengen. Bloemen uitkiezen kan een troostrijk ritueel zijn, zeker als u uw nabestaanden de juiste richting geeft. Wat past bij een uitvaart? Gelukkig is daar geen vaste richtlijn voor. Als u een lievelingsbloem heeft of een favoriete kleur, sereen of uitbundig, het maakt niets uit. Blijf vooral bij uw eigen smaak. Naast soorten bloemen is er ook ruime keuze in bindwijzen. Bekende voorbeelden zijn kransen, boeketten of biedermeiers. Maar ook een compleet rouwarrangement op de kist is mogelijk; bijvoorbeeld de hele kist versieren met een boeket. Of vormen zoals een hart, ster, vlinder of anker. Een bloemist kan u er alles over vertellen.


Losse bloemen en strooiblaadjes
Sommige mensen vinden het fijn als iedere gast zorgt voor een persoonlijke noot. Bijvoorbeeld iedereen dezelfde bloem, of juist allemaal een verschillende om een kleurrijk boeket te maken. Voor de allerkleinsten kunt u bijvoorbeeld kiezen voor strooimandjes met rozenblaadjes om rond het graf te strooien. Dit ritueel kan een gevoel van verbondenheid geven.


Symbolische betekening van bloemen
Behalve kleur, vorm en geur heeft bijna elke bloem ook een eigen symbolische betekenis. We noemen enkele sprekende voorbeelden:

  • Anemoon: zorgzaamheid
  • Chrysant: dankbaarheid
  • Dahlia: kracht
  • Jasmijn: vriendschap
  • Lelie: zuiverheid
  • Margriet: onschuld
  • Roos: liefde
  • Viool: vertrouwen


Liever geen bloemen op uw uitvaart?
Zegt de taal van bloemen u niet zoveel? Denk dan eens aan andere manieren om de uitvaart een eigen karakter mee te geven. Bijvoorbeeld met foto’s, gedichten of voorwerpen die iets verrassends over uw leven vertellen. Kinderen vinden het vaak fijn om een kaarsje aan te steken. Zo zijn er nog veel meer alternatieven. Wel is het verstandig om uw wensen kenbaar te maken. Dan weten de gasten waar zij aan toe zijn. Uw wensen kunt u opnemen in het Ardanta Wensenboek.


Boom of bankje ter nagedachtenis
Een gedenkboom, is dat niet een mooie blijvende herinnering? Planten kan natuurlijk in de eigen tuin, maar ook in een van de Bossen van de Toekomst die hiervoor speciaal door Staatsbosbeheer zijn ingericht. Of herinneringsbankje op een plek die voor u een bijzondere betekenis heeft. Staatsbosbeheer luistert naar uw wensen en laat graag zien wat er allemaal kan. Bent u een natuurmens? Lees dan ook ons artikel over natuurbegraven


Schenking aan een goed doel
Bij uitvaarten zien we steeds vaker een verzoek voor een donatie aan een goed doel in plaats van bloemen. Het is een manier om uiting te geven aan uw betrokkenheid bij milieu, gezondheid, welzijn, cultuur of levensovertuiging.


Ardanta helpt u graag
Als u een bewuste keuze heeft gemaakt, dan is het goed om uw nabestaanden daarover te informeren. Dit kunt u doen met behulp van ons Wensenboek. Om een inschatting te krijgen van de kosten van uw uitvaart, kunt u via deze handige tool uw uitvaartkosten berekenen. Liever persoonlijk advies? Vraag dan uw onafhankelijk verzekeringsadviseur, of maak online een afspraak met ons.