Hoe duurzaam kan een uitvaart zijn?

Renske 02

Steeds meer mensen zijn zich bewust van hun impact op de wereld. En daar handelen ze ook naar. Ze proberen zo duurzaam mogelijk te leven, met oog voor het milieu. Bij Ardanta merken we dat klanten ook steeds vaker op een duurzame manier afscheid willen nemen. Wat is er zoal mogelijk? Ardanta geeft antwoord.

Begraven of cremeren
Er wordt vaak gezegd dat begraven minder duurzaam is dan cremeren. Toch worden de verschillen kleiner, dankzij nieuwe mogelijkheden. Hoe duurzaam het afscheid is, hangt af van persoonlijke keuzes. Denk aan type kist, wade, urn, vervoer, rouwboeketten. Bovendien komen er nieuwe technieken bij. Zoals cryoneren, ofwel vriesdrogen. Of resomeren, waarin het lichaam in vloeistof wordt opgelost. 

Kist, lijkwade of opbaarplank
Wilt u een duurzaam afscheid? Kies voor een kist van massief onbehan­deld, Nederlands hout met het FSC keurmerk en binnenbekleding van katoen – of nog beter: linnen. Of denk aan een mand van wilgentenen, een opbaarplank van massief onbehandeld hout of een lijkwade van ongebleekt katoen, linnen of hennep.

Wat mee in de kist
Ook wat de overledene meeneemt in de kist heeft invloed op de natuur. Kleding van natuurlijke producten zoals wol, linnen of hennep is een duurzame keuze. Sieraden en brillen kunnen beter niet mee in de kist. In mobieltjes, hoortoestellen en andere apparatuur zitten vaak schadelijke materialen en kostbare grondstoffen. Foto’s, hout, etenswaren en enkele bloemen kunnen vanzelfsprekend mee, als ze niet verpakt zijn in plastic.

Grafmonument
De meeste mensen kiezen voor een grafmonument van natuursteen. Vaak is dat graniet uit Azië, gedurende honderden miljoenen jaren gevormd door de natuur. Na ruiming van het graf worden deze stenen verbrijzeld tot puin. Dat is niet erg duurzaam en kan eenvoudig anders, door een grafsteen een tweede leven te geven. Er wordt dan een dun laagje afgeslepen, klaar voor een nieuwe inscriptie. Kijk bijvoorbeeld eens bij Circle Stone.

U kunt natuurlijk ook een boom of plant als monument nemen. Kiest u voor een natuurbegraafplaats dan gelden er specifieke regels

Urn
Als een duurzame urn uw voorkeur heeft, kies dan voor een exemplaar van hernieuwbaar materiaal. Denk aan hout, aardewerk, klei, wilgentenen of een urn gemaakt van plantaardige composieten. Aluminium, brons en staal zijn niet altijd te recyclen en de productie kost veel energie. Wordt de urn in de grond begraven, dan is plantaardig materiaal natuurlijk het beste: hout, plantenextracten, zout en hars. De urn wordt uiteindelijk opgenomen in de natuur. As uitstrooien over zee? Dan is een urn van organisch granulaat een duurzame optie. Deze lost langzaam op, terwijl de as zich vermengt met het water.

Rouwvervoer
Voor een duurzaam afscheid is het belangrijk om het aantal autokilometers te minimaliseren. Bijvoorbeeld door de opbaring, plechtigheid en condoleance op dezelfde plaats te laten plaatsvinden. Overweeg voor rouwvervoer over kortere afstand een loopkoets, platte kar of uitvaartfiets. Of een uitvaartbus, die zowel de overledene als de nabestaanden meeneemt.

Rouwdrukwerk
Steeds vaker kiezen nabestaanden voor het digitaal versturen van rouwkaarten. Wilt u wel een papieren rouwkaart, denk dan aan 100% gerecycled papier, ongebleekt papier en een lichte papiersoort. Uitvaartondernemers die zelf de kaarten printen, kunnen een zuinige printer, milieuvriendelijke inkten en hervulbare tonercartridges gebruiken. Of kies een drukkerij die oog heeft voor het milieu.

Catering
Hoe duurzaam kan catering zijn? Denk aan lokale leveranciers en producten uit de streek of passend bij het seizoen. Kraanwater is altijd de meest duurzame keuze. En om geen voedsel te verspillen, kunt u kiezen voor hapjes die ter plekke worden klaargemaakt, precies afgestemd op het aantal aanwezigen. Probeer wegwerpartikelen te vermijden.

Bloemen
Bloemen komen vaak uit exotische landen. Kies liever voor bloemen die u zelf kunt plukken in eigen tuin of een pluktuin. Of kies bewust voor Nederlandse seizoensbloemen, waarvoor weinig of geen gif is gebruikt. Een rouwboeket is duurzamer dan een rouwstuk. Zo voorkomt u het gebruik van plastic. Denk ook aan een krans van takken en bladeren met seizoensbloemen.

Vind een duurzame uitvaartverzorger bij u in de buurt
We kunnen ons voorstellen dat u hulp kunt gebruiken bij het maken van uw duurzame keuzes. Bij Greenleave vindt u een lijst met duurzame uitvaartverzorgers. De aangesloten ondernemers kiezen voor:

  • Het gebruik van hernieuwbare grondstoffen
  • Zo min mogelijk gebruik van toxische stoffen
  • Het bewaren van biodiversiteit
  • Een energiezuinig productieproces
  • Zo min mogelijk en zo efficiënt mogelijk transport
  • Eerlijke arbeidsomstandigheden

Hoe duurzaam is Ardanta zelf?
Als onderdeel van a.s.r. is duurzaam ondernemen bij Ardanta vanzelfsprekend. Daarover leest u alles in dit artikel.

Wij helpen u graag
Heeft u aan de hand van dit artikel vragen over uw uitvaartverzekering of uitvaartwensen? Of wilt u persoonlijk advies? Neem contact op met uw onafhankelijk verzekeringsadviseur of plan online een afspraak in bij ons. We helpen u graag bij het maken van een bewuste keuze.