Kies de sfeer of het thema voor uw uitvaart

Annemieke 01

Uw uitvaart klein en intiem? Of liever groots en meeslepend?

Bij een bijzonder afscheid is het fijn als het karakter van de overledene voor alle aanwezigen voelbaar is. De persoonlijke sfeer komt tot uitdrukking in de keuze van vervoer, locatie, muziek en de koffietafel. Van ingetogen tot groots, van traditioneel tot spiritueel. In een strandtent, stamcafé, kerk, kasteel of gewoon thuis. Wat kan er eigenlijk niet? En wat is de impact van corona op de uitvaart? Ardanta geeft antwoord.

Uw wensen staan centraal
Vroeger verliepen uitvaarten altijd volgens een vast stramien. Tegenwoordig kan er meer rekening gehouden worden met individuele wensen. En wat blijkt? Veel mensen hebben liever een ongedwongen sfeer. Dit zien we bijvoorbeeld terug in vrijere muzikale keuzes of in het versieren van de kist. Misschien voelt u zich juist prettiger bij een plechtige ceremonie. U bent degene die het allemaal kan bepalen. Dat hoeft niet tot in de puntjes uitgewerkt. Maar het is wel fijn als uw familie en vrienden weten in welke richting u denkt.


Locatie met sfeer
Tegenwoordig zijn er veel meer locaties beschikbaar dan de reguliere uitvaartcentra. Ga bij uzelf na welke sfeer bij u past. De statige stijl van een oud landhuis, de ongedwongen sfeer van een café, de spirituele ambiance van een kerk, of een andere plek waar u mooie herinneringen aan heeft. Die keuze is sterk bepalend voor de sfeer van de uitvaart. Juist nu, omdat vanwege corona een stevige handdruk of omhelzing niet meer kan, vinden gasten het fijn om samen te komen in een uitnodigende omgeving die speciaal bij u past.


Uitvaart met thema
Romantisch, historisch, ecologisch, sportief, bourgondisch, traditioneel. Een thema kan helpen om de ceremonie een passende uitstraling te geven. Zo’n uitvaartthema kan overal worden doorgevoerd. In de keuze van de kist, rouwkaart, locatie, bloemen, gastenboek, catering. Maar ook in een persoonlijke bijdrage van de gasten. Op die manier wordt het afscheid een mooi samenhangend geheel. Bespreek uw wensen met de uitvaartverzorger. Deze kan u verder helpen met de invulling en uitvoering.


Tips en trends
Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van uitvaarten. De algemene lijn is: alles kan. Nou ja, bijna alles. Ter inspiratie geven we een paar ideeën mee.

 • Locatie waar mooie herinneringen aan zijn verbonden
 • Bijzonder rouwvervoer, zoals een koets of eigen camper
 • Blankhouten kist met persoonlijke boodschappen van de gasten
 • Alleen bloemen van een bepaalde soort of kleur
 • Geen zwarte dresscode maar dagelijkse kleding
 • Live muziek van een band, orkestje of kamerkoor
 • Zitplaatsen in een andere opstelling, bijvoorbeeld een kring
 • Artistieke of zelf ontworpen urn of grafsteen
 • Speciaal eten dat past bij het karakter van de uitvaart
 • Uitvaart met een kleurthema dat overal terugkomt
 • Hand op het hart of namasté in plaats van handdruk of knuffel


Afscheid tijdens de coronacrisis
Tijdens de coronacrisis is niet alles mogelijk bij een uitvaart Het anderhalve meter afstand houden maakt grotere bijeenkomsten niet onmogelijk, maar wel lastiger. De allereerste vraag is dus hoeveel gasten u verwacht en welke locatie daar het meest geschikt voor is. Tip om rekening mee te houden: buiten mag meer dan binnen. Lees ons artikel met de meest gestelde vragen over het Coronavirus en uitvaarten

Livestream
Kan niet iedereen bij de uitvaart aanwezig zijn? Dan is een livestream een mooie oplossing om het afscheid toch bij te wonen. Dat is fijn voor familie en vrienden in het buitenland. En ook een uitkomst nu corona beperkingen oplegt aan het aantal genodigden. Er bestaat ook de optie om de uitvaart op te nemen. Vraag bij de uitvaartverzorger naar de mogelijkheden om deze op een usb-stick mee te krijgen.


Ardanta helpt u graag
Heeft u bewuste keuzes gemaakt, dan is het goed om uw nabestaanden daarover te informeren. U kunt dit eenvoudig vastleggen in het Wensenboek.

Als een van de grootste uitvaartverzekeraars van Nederland ervaren we bij Ardanta dagelijks hoe belangrijk het is om uitvaartwensen te delen. Ardanta helpt u daar graag bij. Bijvoorbeeld met deze slimme tool om uw wensen in kaart te brengen. Liever persoonlijk advies? Vraag dan uw onafhankelijk verzekeringsadviseur, of maak online een afspraak met ons.