Hoe begin ik een gesprek over mijn uitvaartwensen?

Annemieke 02 IG

Bijna iedereen vindt het moeilijk om na te denken over uitvaartwensen. Laat staan dat we er makkelijk over praten. Toch beseffen de meeste mensen wel dat nabestaanden zijn geholpen als het vooraf goed is geregeld. Dat begint met een goed gesprek. Maar dat wordt vaak uitgesteld. Niet zelden tot het te laat is. Hoe kunt u dat voorkomen? En hoe begint u? Vijf tips voor een inspirerend gesprek.


Begin vanuit het leven
Over het leven praat u natuurlijk makkelijker dan over de dood. Onze levensvragen helpen u daarbij. Leuke, gekke, bijzondere, persoonlijke en prikkelende vragen. Daarmee brengt u een goed gesprek op gang, waarin niets onbesproken hoeft te blijven. Sterker nog, grote kans dat u en uw naasten elkaar nog beter leren kennen. Zodat u meer voor elkaar kunt betekenen op de momenten dat het er echt toe doet.


Bepaal met wie u gaat praten
Wie wilt u betrekken bij uw uitvaartwensen? Uw partner? Uw kinderen? Of misschien wel uw beste vriend of vriendin? Als u weet met wie u wilt praten, kunt u de toon van het gesprek daarop afstemmen. Een gesprek met uw (volwassen) kinderen is waarschijnlijk net even anders, dan een gesprek met uw beste vrienden. Bedenk vooraf wat u ongeveer wilt zeggen. En probeer het niet te zwaar te maken.

Breng uw wensen in kaart
Deze tip geven we u mee ter voorbereiding op een gesprek over uw uitvaartwensen. Zodat u weet wat u wilt. Er zijn veel dingen om over na te denken. En dat gaat verder dan alleen: begrafenis of crematie? Welk soort uitvaart past bij u? Sober en ingetogen? Of juist luxe en uitbundig? In een uitvaartcentrum, kerk of andere gelegenheid? Klein en intiem of groots en meeslepend? Krijg een indicatie van de kosten op basis van uw uitvaartwensen.


Leg uw uitvaartwensen vast
U kunt uiteraard niet verwachten dat uw nabestaanden al uw wensen onthouden. Leg deze daarom goed vast. Speciaal daarvoor hebben we een handig Wensenboek. Een heldere leidraad om uw wensen concreet te maken en zwart op wit te zetten. Bewaar het samen met uw belangrijke documenten. Op een plek die bekend is bij uw nabestaanden. Bent u klant bij Ardanta? Dan kunt u uw wensen digitaal vastleggen en delen met uw nabestaanden.


Stel het niet uit
Wat is nu het ideale moment voor zo’n gesprek? Heel eerlijk: dat bestaat niet. Dus begin gewoon. Dan ziet u dat het echt niet zo zwaar hoeft te zijn. Dat het best licht en luchtig kan blijven. En dat het heel bijzondere momenten oplevert. Vaak komen er verhalen naar voren die je nog niet van elkaar wist. Wij wensen u een inspirerend gesprek toe. 

Wij helpen u graag
We ervaren dagelijks hoe belangrijk het is om uitvaartwensen te delen. Daarom helpen wij u hier graag bij. Heeft u een uitvaartverzekering bij ons? Check dan of het verzekerd kapitaal nog toereikend is voor uw wensen. Liever persoonlijk advies via telefoon of webcam? Maak een afspraak met uw onafhankelijk adviseur of online een afspraak met ons.