Begraven worden in het buitenland, kan dat?

Begraven worden in het buitenland, kan dat?
Heeft u een tweede huis in Portugal en wilt u graag in dat dorp begraven worden? Bent u verliefd geworden op een prachtige plek hier ver vandaan en wilt u dat dat uw laatste rustplaats is? Of liggen uw roots in een ander land en wilt u hier na uw dood begraven of gecremeerd worden? In dit artikel gaan we in op de meest gestelde vragen rondom dit onderwerp.
Begraven worden in het buitenland
Dat kan, er zijn uiteraard uitzonderingen maar wij kijken graag in mogelijkheden. Als u nu al weet dat uw uitvaart in het buitenland gaat plaatsvinden, adviseren wij wel om daar nu al informatie over in te winnen. Denk bijvoorbeeld aan een Frans dorpje waar ze alleen plek hebben op de begraafplaats voor inwoners en familieleden. Of landen waar het cremeren sneller gaat dan de vijf dagen in Nederland. Of als u bijvoorbeeld islamitisch bent en binnen 24 uur begraven wilt worden in uw land van herkomst.
As uitstrooien
Het kan natuurlijk zijn dat u niet begraven wilt worden in het buitenland maar wel uw as (deels) uitgestrooid wilt hebben op een bijzondere plek. Uw eerste vakantie samen in Luxemburg? Een prachtige wandeling gemaakt in Oostenrijk of uw eerste verre reis naar Azië? Wel handig om van te voren te informeren of dit mag op de plek die u voor ogen heeft. En hoe vervoer je een urn? Via het crematorium kunt u een verklaring krijgen in het Engels dat u op reis gaat met de urn.
Welke kosten komen hierbij kijken?
Goed om te weten dat de prijzen echt besproken moeten worden in het land waar u graag uw laatste rustplaats wilt. U kunt bijvoorbeeld vast contact zoeken met een uitvaartverzorger in het gewenste land. Deze kan u wellicht een indicatie geven van de kosten, maar ook hoe lang u een grafrecht kunt kopen of de verschillende gebruiken in dat land. Bepaalde kosten zijn helaas nog niet vooraf vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan de vliegkosten, deze variëren enorm.
Laatste reis
Hoe gaat het transport met een kist en eventuele nabestaanden? Dit is uiteraard ook afhankelijk van het land, soms is vliegen de enige optie. De kist wordt uit veiligheid geseald en wanneer transport per vliegtuig gaat is hier een andere kist voor nodig, dan wanneer het lichaam met een auto kan worden vervoerd. Gaan er nabestaanden mee of moet het transport vanaf het vliegveld naar de laatste rustplaats ook worden geregeld?
Rituelen en gebruiken
Het land waar u uw laatste rustplaats voor ogen heeft, hanteert waarschijnlijk weer andere normen en waarden. Grote kans dat u dit al kent, omdat dit misschien uw land van herkomst is of hier vele jaren heeft doorgebracht. Toch is het wel handig om u hier eens volledig in te verdiepen, dan komt u niet voor verrassingen te staan. In sommige landen moet een lichaam gebalsemd zijn, in andere landen moet een lichaam binnen twee dagen worden gecremeerd. Wordt u wel begraven in de kist waar u ook in wordt opgebaard? Mogen er wel nabestaanden mee, en tot welk proces?
Nabestaanden
Een onderdeel wat zeker effect kan hebben op uw keuze. Wilt u een afscheid in Nederland voor uw nabestaanden of reizen zij mee? Misschien wel twee keer, omdat u in het land met de gewenste rustplaats ook nog familie of vrienden heeft wonen. Hebben zij wellicht een wens hierin?
Leg uw wensen vast
Als u duidelijk weet wat u wilt, leg dit dan vast. Uw nabestaanden kunnen zo aan uw wensen voldoen. Zo kunt u uw wensen vastleggen in ons Wensenboek. Bewaar dit boekje bij uw polis.
Wij helpen u graag
Heeft u vragen over een verzekering? Een adviseur staat voor u klaar. Neem contact op met uw onafhankelijk verzekeringsadviseur of plan online een afspraak in bij ons.