Begraven worden in de natuur, hoe werkt dat?

Anet1by1

Begraven worden in de natuur, in alle rust en puurheid. Dat klinkt voor steeds meer mensen als de ideale invulling voor hun laatste rustplaats. Maar hoe werkt dat precies? Wat zijn de kosten? Is het goed voor het milieu? Wij geven antwoord op al uw vragen.


Kan ik in de natuur begraven worden?
In Nederland zijn speciale gebieden toegewezen als natuurbegraafplaats. Op deze plekken kunt u zelf uw plek kiezen. Een plekje waar de ochtendzon doorkomt, onder een grote boom, samen of alleen, in een urn of een kist; dit bepaalt u helemaal zelf.

Wat u ook kiest, alle plekken zijn zorgvuldig geregistreerd en altijd terug te vinden. Nadat u uw plekje heeft gereserveerd, ontvangt u een natuurgrafakte met de coördinaten van uw plek. Deze kunt u ook gemakkelijk terugvinden in een app.

Waar vindt de afscheidsceremonie plaats?
Sommige natuurbegraafplaatsen bieden de mogelijkheid om een afscheidsdienst te organiseren op locatie. Op Natuurbegraven Nederland vindt u de mogelijkheden van de verschillende locaties. U kunt de afscheidsdienst ook plaats laten vinden op een andere locatie. Houd rekening met kosten voor de locatiehuur.

Mag er een grafsteen bij een natuurgraf geplaatst worden
Bij een natuurgraf is een grafsteen niet toegestaan, omdat natuurbegraafplaatsen juist een natuurlijke beleving in stand willen houden. Daar staat tegenover dat een natuurgraf niet onderhouden hoeft te worden, omdat het graf meegaat in de natuur. Nabestaanden kunnen wel kiezen voor een boomschijf met een persoonlijke inscriptie. Andere gedenksymbolen zoals een knuffel, een beeld of bossen bloemen zijn niet toegestaan. 

Hoeveel kost een natuurgraf?
Als u nu al zeker weet dat u begraven wilt worden in de natuur, reserveer dan nu al uw plekje. Bekijk verschillende natuurbegraafplaatsen bij Natuurbegraven Nederland en Begravenindenatuur.com. Natuurbegraven is erg populair. Reserveert u niet op tijd, dan kan het zijn dat er geen plek beschikbaar is tegen de tijd dat het nodig is.

Wilt u begraven worden in een kist, dan betaalt u voor een natuurgraf tussen de  € 4.000 en € 7.500. Kiest u voor crematie en wilt u uw urn laten begraven in een natuurgraf, dan betaalt u ongeveer € 2.000.
In beide gevallen komen daar ongeveer € 500 aan begraafkosten bij voor bijvoorbeeld een locatie met een koffietafel. Bij veel natuurbegraafplaatsen zijn hier ook mogelijkheden voor. 


Is een natuurgraf goed voor het milieu? 
Door een natuurgraf aan te kopen, draagt u bij aan een verbetering van de natuur. Een deel van de opbrengst gaat naar de natuurbeheerder. Zo draagt u bij aan een gezondere natuur en groener Nederland.
Natuurbegraafplaatsen worden zo natuurlijk mogelijk te houden. Wandelpaden zijn aangelegd voor wandelaars en zo kan de rest van de natuur zijn gang gaan.


Waar moet ik rekening mee houden bij natuurbegraven?
Natuurbegraafplaatsen moeten zo natuurlijk mogelijk blijven. Daarom zijn er richtlijnen waar de beheerders zich aan houden. Hiermee behouden zij het karakter van de natuurgebieden en laten zijn de natuur de natuur.

 • Kleding moet van natuurlijk afbreekbaar materiaal te zijn. Een bril en sieraden worden niet mee begraven.
 • Nabestaanden mogen spullen meegeven in het graf, deze moeten van natuurlijk afbreekbaar materiaal zijn.
 • Op het moment van begraven, mogen er bloemenstukken gelegd worden. Twee weken na de begrafenis worden bloemstukken en bloemen weggehaald.
 • Het oplaten van (wens)ballonnen is op een natuurbegraafplaats niet toegestaan omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de dieren die op de natuurbegraafplaatsen leven.
 • Op de natuurbegraafplaatsen is het gebruik van fakkels, vuurkorven of ander open vuur niet toegestaan.
 • De natuurbegraafplaatsen worden beheerd door Natuurmonumenten. Nabestaanden mogen zelf geen bomen, struiken of bloemen aanplanten bij het graf.

Voordelen van natuurbegraven

 • Eeuwig grafrecht
  Er zal nooit aan uw nabestaanden gevraagd worden of zij de grafrechten willen verlengen. Op een natuurbegraafplaats is uw grafrecht namelijk eeuwigdurend en wordt door een notaris vastgelegd in de grafakte. De notaris legt de akte ook vast in het kadaster.
 • Eigendom
  De natuurbegraafplaats wordt geregistreerd bij het Kadaster. Dit stukje natuur wordt en blijft dus uw eigendom.
 • Bijdrage aan natuurbeheer
  Een deel van uw aankoop wordt gedoneerd aan natuurbeheer. Op deze manier wordt er meer ruimte aan de natuur gegeven voor een mooier en groener Nederland.

Nadelen van natuurbegraven

 • Vooraf reserveren en betalen
  Omdat uw stukje natuur ruim van tevoren gereserveerd moet worden, moet u dit ook vooraf betalen. Deze kosten liggen tussen de € 4.000 en € 7.500. De uitvaartverzekering keert alleen uit na overlijden. Dat wil zeggen dat u het stukje natuur moet voorschieten. Ardanta is in gesprek met natuurbeheerders om de mogelijkheden hierin te onderzoeken, maar momenteel is vooruitbetalen de enige mogelijkheid.


Ardanta helpt u graag
Heeft u bewuste keuzes gemaakt, dan is het goed om uw nabestaanden daarover te informeren. Bij Ardanta ervaren we dagelijks hoe belangrijk het is om uitvaartwensen te delen en daar helpen wij u graag bij. Bijvoorbeeld met deze slimme tool om uw wensen in kaart te brengen. Wilt u liever persoonlijk advies via telefoon of beeldbellen? Maak hier een afspraak. Welkom!