Let op: onze privacyverklaring is aangepast. Bekijk hier onze vernieuwde privacyverklaring
Begraven of cremeren. Wat past bij mij?
Dat is een heel persoonlijke keuze. Misschien wel de allerbelangrijkste voor uw nabestaanden. Er is van alles mogelijk. Zelfs een combinatie: gecremeerd worden en de urn begraven. Maar hoe komt u tot een keuze? En waar moet u zoal aan denken? Ardanta geeft antwoord.
Persoonlijke overwegingen
Wat wilt u dat er gebeurt met uw lichaam als u bent overleden? Een lastige vraag. Het antwoord hangt af van persoonlijke overwegingen. Uw religie kan een rol spelen. Maar ook kosten, het milieu en het ontzorgen van uw nabestaanden kunnen meetellen in uw beslissing. Het is aan u om een bewuste keuze te maken. Ardanta wil u daar graag bij helpen.
Mogelijkheden en kosten
Een gemiddelde uitvaart kost ongeveer € 7.500 (Consumentenbond). Begraven is vaak duurder dan cremeren, omdat u ook grafrechten moet betalen. Zowel voor begraven als cremeren zijn de kosten per gemeente verschillend.
Dan zijn er de kosten voor de kist. Wordt het luxe massief eiken of stoer steigerhout? Er kan van alles. Bijvoorbeeld blank hout waar gasten een persoonlijke boodschap op schrijven.Fotocollages, aaibare bekleding, riet, karton ... niets is te gek. Het is maar net wat bij uw levensstijl past. En bij uw budget, natuurlijk.
Bij begraven gaat het niet alleen om de kist, maar ook om de grafsteen. Daarin is ook veel keuze: staand of liggend? Welk materiaal? Standaard of speciaal ontworpen? En misschien is er sprake van een familiegraf?
Wat gebeurt er met de as
Bij een crematie zijn de kosten afhankelijk van wat nabestaanden met de as willen. Een urn kan natuurlijk thuis bewaard worden maar ook op de begraafplaats in een urnenmuur, urnengraf of bestaand graf. Met een steen of inscriptie ontstaat er dan net als na een begrafenis een plek om te herdenken.
As kan ook worden verstrooid. Dan wordt de as letterlijk teruggegeven aan de aarde. Vaak op een mooie plek in de natuur, of in zee. Maar er is nog veel meer mogelijk. Denk aan een tatoeage of een diamant waarin de as is verwerkt. En voor wie het echt bijzonder wil maken, is er zelfs de optie om de as met een raket richting de maan te sturen.
Laatste rust in het buitenland
Liggen uw roots in een ander land? Of heeft u een tweede huis in het buitenland en wilt u daar graag begraven of gecremeerd worden? Als u dat nu al weet, adviseren wij u om daar vast informatie over in te winnen. Denk bijvoorbeeld aan een Frans dorpje waar ze alleen plek hebben op de begraafplaats voor inwoners en familieleden. Of landen waar de crematie eerder plaatsvindt dan de vijf dagen in Nederland.
Misschien wilt u uw as verstrooid hebben op een bijzondere plek. Verstandig om dan vooraf te informeren of dit mag. En hoe vervoer je een urn? Via het crematorium kunt u een verklaring krijgen in het Engels dat er met de urn mag worden gereisd.
Bekijk hier het filmpje 'Begraven worden in het buitenland, kan dat?'
Een duurzame uitvaart
Steeds meer mensen kiezen voor een groene begrafenis of crematie. Denk bijvoorbeeld aan een milieuvriendelijke kist. Of begraven worden in de natuur, voor steeds meer mensen een grote wens. Dat kan in Nederland via Natuurmonumenten. Bij een natuurbegraafplaats liggen de graven in een natuurgebied. De plek wordt zo min mogelijk verstoord. Hier gelden geen tijdelijke grafrechten. Er heerst eeuwige grafrust. Een duurzame crematie is natuurlijk ook mogelijk. Er is zelfs een biologisch afbreekbare urn. In het bovenste deel plant je een zaadje. De rest wordt gevuld met as, als voeding voor een plant, struik of boom. Zo ontstaat uit leven weer nieuw leven.
Composteren of resomeren
Begraven of cremeren zijn niet de enige opties. Zo zijn er bedrijven die het lichaam omzetten in compost zodat je jezelf letterlijk teruggeeft aan de aarde. En heeft u wel eens van resomeren gehoord? Dat is een vernieuwende techniek. Met een alkalische vloeistof wordt het lichaam onder hoge druk en temperatuur afgebroken. Uiteindelijk blijft er een steriele, waterige vloeistof en compleet schoon wit poeder over. Het moet nog wettelijk worden geregeld, maar deze duurzame optie lijkt eraan te komen.