Alles wat u moet weten over resomeren

Evelien Greven

Alles wat u moet weten over resomeren

Naast begraven en cremeren, is naar verwachting vanaf dit jaar ook het resomeren van een overledene mogelijk. Begraven, cremeren en resomeren zijn dan de drie opties voor een uitvaart. Er zijn veel vragen over resomeren. Wij beantwoorden ze voor u.


Wat is resomeren?
Resomeren is een ander woord voor alkalische hydrolyse. Het is een techniek waarbij een lichaam wordt opgelost in water en een alkalische vloeistof dat onder hoge druk wordt gezet. Na het proces blijft er een vloeistof en wit poeder over. 

De vloeistof die overblijft na resomeren is steriel en kan worden weggespoeld. Het poeder kan net zoals bij het as na een crematie aan de nabestaanden worden gegeven. Resomeren wordt gezien als een duurzaam alternatief van begraven of cremeren.

Is resomeren wel zo duurzaam?
Resomeren is een duurzaam alternatief. Er bestaan wat misverstanden over de milieuvriendelijkheid van resomeren. Is het niet juist schadelijker, omdat er een alkalische stof wordt gebruikt? En hoe zit het met de vloeistof die na het resomeren wordt weggespoeld?

Het klopt inderdaad dat bij resomeren een chemische stof wordt gebruikt; namelijk kaliumhydroxide. Na het proces van resomeren, wordt deze stof omgezet in een onschadelijke stof die geen impact heeft op het milieu. De vloeistof die overblijft, is steriel dus kan net zoals kraanwater worden weggespoeld.  

Daarnaast is resomeren om de volgende redenen duurzamer dan begraven of cremeren:

  • De kist wordt niet geresomeerd, dus deze kan hergebruikt worden
  • Het behoeft geen jarenlang afbreekproces, zoals bij begraven
  • Er vindt geen CO2-uitstoot plaats, zoals bij cremeren
  • Er wordt geen gas gebruikt, zoals bij cremeren
  • Het neemt geen ruimte in, zoals bij begraven


Wanneer is resomeren mogelijk?
De verwachting in 2020 was, dat resomeren in 2021 mogelijk zou zijn. Óf dit ook mogelijk wordt dit jaar is afhankelijk van het feit of het wetsvoorstel aangenomen wordt in de Eerste en Tweede Kamer. Volgens de nieuwsberichten over resomeren in 2020, ziet het er gunstig uit.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, moeten uitvaartverzorgers ook de juiste apparatuur in huis hebben om het mogelijk te maken. Wanneer het precies mogelijk gaat zijn, kunnen wij helaas nog niet zeggen.


Wat gaat resomeren kosten?
Over de kosten van resomeren kunnen we helaas ook nog niet zo veel zeggen. Omdat het qua proces lijkt op cremeren, zijn de verwachtingen dat het rond de prijs van cremeren zal liggen. Daarnaast zal het net zoals bij begraven en cremeren afhankelijk zijn van uw overige uitvaartwensen en van de kosten van een uitvaart in uw gemeente.


Wordt resomeren vergoed door de uitvaartverzekeraar?
Het staat u altijd vrij of u kiest voor begraven, cremeren of resomeren wanneer het mogelijk is. Hoe uw verzekering hieraan bijdraagt, ligt aan uw polis. Bij De Ardanta Uitvaartverzekering, mogen uw nabestaanden zelf kiezen waar het uitgekeerde geldbedrag aan wordt besteed.

Heeft u een bestaande natura dienstenpolis, dan kunnen wij de vergoeding uit die polis beschikbaar stellen voor resomeren. Omdat we de kosten van resomeren nog niet kennen, weten we nog niet of het bedrag uit de polis voldoende is om de kosten mee te betalen.


Wij helpen u graag
Wilt u geresomeerd worden? Of heeft u juist een andere voorkeur? Maak uw wensen kenbaar aan uw nabestaanden. Via ons Wensenboek bijvoorbeeld. Vraag het Wensenboek gratis aan

Heeft u aan de hand van dit artikel nog vragen over resomeren, of over uw uitvaartverzekering? Een adviseur staat voor u klaar. Neem contact op met uw onafhankelijk verzekeringsadviseur, of maak online een afspraak met een van onze klantadviseurs.